Sosyal politika uygulama alanlarında sorunların çözülmesinde en etkin ve güçlü kurum devlettir. Devleti temsilen hem merkezi idare hem de yerel idareler, makro ve mikro anlamda sosyal politikaların hayata geçirilmesinde etkin olmak durumundadır. 27 Mart 2017 tarihinde T.C. Bayrampaşa Kaymakamlığı’nın Yalnız Değilsiniz Projesi bu görev aşkıyla başlatılmış ve halen 2014-2023 Bölge Planı’nda açıklanan 2023 hedefleri ve kalkınma planı stratejileri esas alınarak sürdürülmektedir.
Türkiye şu an genç bir nüfusa sahip olmakla birlikte çok hızlı yaşlanan bir ülkedir. Değişen aile yapısı, toplumsal değerler, ekonomik şartlar doğrultusunda yaşlıların toplumsal hayatta yer alma şekilleri ve bakıma olan ihtiyaçları hızla farklılaşmaktadır. Ekonomik olarak alt gelir gruplarında yer alan bireyler yaşlanarak ekonomik olarak durağanlaştıklarında yoksullaşabilmekte veya yoksullukları derinleşebilmektedir.
Projemiz kapsamında yapılan araştırma, inceleme ve tespitler çerçevesinde, 93 yaşlıya çeşitli hizmetler sunmuştur. 2014-2023 İstanbul Bölge Planının sosyal bütünleşme başlığında yaşlılar bölümünde bahsedilen “Yaşlıların ihtiyaç duyduğu hizmetlerin (sağlık, sosyal hizmet, eğlence-dinlence, bakım vb.) onları toplumun dışına itmeyecek ve onların bilgi ve tecrübelerinden faydalanılmasını sağlayacak ve yaşam kalitelerini koruyacak bir yaklaşımla sunulması” anlayışıyla da Yalnız Değilsiniz Projesi devam etmektedir.
Kültür birikimimizin gelecek nesillere aktarılabilmesi maneviyatımızın devamlılığı açısından çok önemlidir. Projemiz çerçevesinde bu ilke ile Bayrampaşa ilçesinde yaşayan yaşlılarımıza karşı kuşaklararası bir dayanışma örneği geliştirilmiştir. Yaşlı dostu bir toplumun oluşturulabilmesi çalışmaları kapsamında gençlerle yaşlılar bir araya getirilmiş, bu vesileyle de gençlerin yaşlılarımızın tecrübelerinden yararlanabilmelerinin yolu açılmıştır.
İdrak âlemindeki kapıları açmak isteyenler, yaşlıları tanımalıdır. Bir yaşlıyı tanımak, onun düşüncelerini, acılarını, heyecanlarını bilmek şefkate susuz, hayata susuz koca bir çınara su vermektir.
Koca şehirde yapayalnız... Dehasıyla, kültürüyle, ıstıraplarıyla yalnız yaşlılarımız geçmişi geleceğe bağlayan köprülerdir aslında… Gelecek nesiller için onları iltifat, şefkat ve minnetle doyurmalıyız.
Gelenekte “aksakal”, inancımızda “cennet kapısı” onlar itibarımız, bizim ulu çınarlarımızdır. Devletin ve milletin yanlarında olduğunu bilmeleri için yaşlılarımıza ‘Yalnız Değilsiniz’ diyoruz.